Op zaterdag 11 april 2015 hebben de Eilandschutters een legendarische Urban Shoot door het centrum van Den Burg georganiseerd. Deze gelegenheid deed zich voor vanwege de viering van Texel 600 jaar stadsrecht, wat gedurende een aantal maanden op het gehele eiland Texel voor festiviteiten zorgt.

Aan het begin van dit jaar ontstond bij de Eilandschutters het idee van de Urban Shoot. Nadat we hadden aangeklopt bij de organisatie van de festiviteiten, ons plan hadden uitgelegd, waren ze gelijk erg enthousiast! Voor ons begon toen het uitwerken van het plan: We maakten een rondgang door Den Burg en al snel bleek dat er aardig wat steegjes, hofjes en hoekjes waren waar we een doel zouden kunnen opstellen. We belden aan bij de bewoners, waarvan wij het erf zouden willen gebruiken. Nadat we over de Urban Shoot hadden verteld, en wat het inhield, gaven ze bijna allemaal gelijk toestemming.
Het moest een mooie wedstrijd worden, met veel diversiteit: Veldblazoenen, Oudhollandse blazoenen, kookplaat enz. Verder dan nog de 3D animals, wel gerelateerd aan een stad (600 jaar Stadsrechten) in het jaar 1365. Veel ganzen, kalkoen, eenden, zwijnen, ratten... een wolf.
We bestelden ruim 100 balen stro, die rondom de te plaatsen doelpakken voor bescherming moesten zorgen. Verder waren er een paar netten nodig, wat afzetlint en stoepkrijt. Dit was de makkelijkste manier om het doelnummer aan te geven waar "de meet" was.

Aan het begin van de week werden de pakken stro gebracht. Alle beesten werden uitgezocht en de daarbij behorende attributen door Jan, Bouwe en Kees klaar gezet. Aad en Bouwe maakten nog een laatste ronde om alles te inventariseren. Een paar doelen vielen af, er werden nog veranderingen doorgevoerd.
Vrijdagmorgen werden de eerst sporen van de UrbanShoot in Den Burg zichtbaar. Bouwe, Kees, Jaap, Ruud en Jan reden de hele dag rond om de strobalen overal waar nodig neer te zetten. Op veel plaatsen kon het doel ook al veilig geplaatst worden. Vrijdagavond werd er in Odysseus door Bouwe een verslag gedaan van de (vele) werkzaamheden die al hadden plaatsgevonden. Hard gewerkt mannen!
Zaterdagochtend vroeg uit de veren, om de laatste doelen te plaatsen, hekken te plaatsen en om de route aan te geven... niet alle schutters weten tenslotte de weg. In Odysseus werd het in de loop van de zaterdagochtend gezellig druk. Haast alle schutters hadden hun historische kleding aangetrokken. In een lange optocht, met de fanfare voorop vertrokken we samen met graaf Willem naar de Groenenplaats. Dit was een fraai gezicht en we trokken veel bekijks. Op de Groeneplaats aangekomen kregen we allemaal koffie en heerlijke koek.
In het park was John met een veldsmidse aan het smeden. Hauke Gipp was er met een Middeleeuwse tent en had er een inschietbaan gemaakt.
Aad hield een korte briefing en toen kon de eerste groep schutters van start in het Park, waar 2 doelen stonden opgesteld. Daarna de Burgwal, d Weverstraat, Notaristuin, Warmoesstraat, Kantoorstraat, Gravenstraat, Vogelenzang, Kogerstraat, Waalderstraat, weverstraat en weer terug naar het Park.
Toen alle schutters hun ronde hadden gemaakt, reikte Aad de prijzen uit. Deze bestonden uit prachtig siersmeedwerk, wat John speciaal voor ons had vervaardigd!
De reacties van de schutters waren heel positief: Heel leuk om tussen winkelende mensen te schieten.'" Prachtige doelen gevonden. " Ïk vind het geweldig!"
We hadden veel bekijks als schutters, mede natuurlijk door de kleding. Het publiek was erg enthousiast, net als wij, de schutters.

Bekijk een greep uit de foto'sOf klik op het plaatje voor alle foto's!
Urban Shoot 2015

   
Lees meer over Texel 600 jaar stad en de verworven stadsrechten.