Afbeelding invoegen

Dinsdag 15 maart werd in schietsportcentrum "Odysseus” de jaarlijkse Koningsverschieting van de Eilandschutters gehouden. De Koningsverschieting is binnen de handboogsport de belangrijkste clubwedstrijd van het jaar. De winnaar mag zich een jaar lang koning noemen in zijn klasse.

In de Compound klasse ging de strijd tussen zittend koning Ben Moor en Aad van Gils. Na een nek aan nek strijd was het Ben Moor die met 6 punten verschil, met een totaal van 277 punten zijn titel prolongeerde.

Peter Keijser, zittend koning bij de Recurve schutters, kon door afwezigheid zijn titel niet verdedigen en dus lag de titel voor het grijpen. In deze klasse waren de verschillen klein en bleef het tot het eind spannend bij wie de koningsmantel kon worden omgehangen. Uiteindelijk was het Bouwe Kuipers die met 261 punten de titel Recurve koning 2016 mag dragen. Marinka Kampstra debuteerde bij de volwassenen in deze wedstrijd en behaalde met 248 punten een mooie tweede plaats, op de voet gevolgd door Olga Ellen met 242 punten en Noud Ellen met 235 punten.

Bij de Traditionele houtschutters was het aan zittend koning Remco Oostra om zijn titel te verdedigen. De eindstrijd leek te gaan tussen Johan Tromp, Marja Kampstra en Remco Oostra. Marja en Remco eindigden met een gelijk aantal van 183 punten waardoor er 5 keer 1 pijl moest worden nageschoten om te bepalen wie de koningsmantel kreeg omgehangen. Marja trok aan het kortste eind en werd met een totaal van 195 punten tweede en Remco Oostra mag zich met 210 punten wederom een jaar lang koning der houtschutters noemen. Johan kwam net te kort om mee te doen om de titel maar wist met 179 punten een mooie derde plek op het ereschavot te bemachtigen. Jan Prins volgde met 154 punten en daarachter Frans Schrama met 138 punten, Frans Hattink met 107 punten, Robert Witte met 99 punten en Roel Witte met 37 punten.

In de Barebow klasse was er slechts één deelneemster. Petra Kolvenbach is nog maar kort geleden begonnen met boogschieten en verdient daarom bij haar eerste Koningsverschieting met 34 punten een eervolle vermelding.

Bij de Eilandschutters vindt de Koningsverschieting traditioneel plaats op 25 meter en mogen per schietbeurt twee pijlen worden geschoten, met een totaal van 32 pijlen. Iemand die drie jaar achter elkaar koning is, mag de keizer uitdagen. De keizers van de Eilandschutters, Gert-Jan Schoorl in de Recurve klasse en Kees Bakker in de Traditionele klasse, mogen tijdens de Koningsverschieting niet meedoen en vormden de wedstrijdleiding.