Op 13 april werd in Schietsportcentrum Odysseus het Rayonkampioenschap 25m1p gehouden.

Dit jaar is voor het eerst in het 40-jarig bestaan van de Eilandschutters een Rayonkampioenschap aan de vereniging toegewezen. 
Dit is mede te danken aan de grondige aanpassingen die het laatste jaar in de accommodatie zijn doorgevoerd. 
Naast een vloer, compleet met banen, is ook de verlichting van doelpakken op orde gemaakt en zijn de oude TL buizen en een scala van spotjes vervangen door energiezuinige LED verlichting met een egaal lichtschijnsel. 
Het vervangen van o.a de doelverlichting was naast de schiettechnische verbetering een onderdeel van het actieplan het hele schietsportcentrum zo energiezuinig mogelijk te maken en zodoende bij te dragen aan het programma dat er voor moet zorgen dat Texel in 2020 zelfvoorzienend en energieneutraal is. De bijdrage uit de RABO–ton is in dankbaarheid aanvaard en heeft dit mede mogelijk gemaakt.
 

De Rayonkampioenschappen 25 meter 1 pijl is een relatief onbekende discipline boven de rivieren. 
Dit jaar is er voor het eerst ook door een afvaardiging van de Eilandschutters deelgenomen. 
Om uitgenodigd te worden voor de Rayonkampioenschappen moet je wel geselecteerd worden door  eerst aan de regiocompetitie deel te nemen en vervolgens bij de eerste 24 in je klasse te eindigen.

Het rayonkampioenschap verliep zonder enige problemen en er werd flink strijd geleverd. Met name in de klasse hout waar onze favorieten Kees Bakker en Jan Prins het moesten opnemen tegen de hoger geplaatste en regiokampioen Willem Vlas. Na de eerste ronde zag het er naar uit dat Willem Vlas ook de rayonkampioenschappen zou gaan winnen. Met een voorsprong van 13 punten begon hij aan de tweede ronde. Kees Bakker, met de overwinningsroes van de vorige dag nog in zijn aderen, liet het er niet bij zitten en kwam terug. Uiteindelijk won hij de tweede ronde en zette de achterstand van 13 punten om in een voorsprong van 31 punten.
Olga Ellen werd eerste in de Recurve Dames Masters Klasse 2 met 408 punten (8,16 gemiddeld). Bij de Recurve Heren Veteranen Klasse 3 veroverde Bouwe Kuiper de eerste plaats met een niet onverdienstelijke score van 387 punten (7,74 gemiddeld).  Daarnaast won het recurve team de teamprijs in de recurve klasse C met 2006 punten. Alle nummers 1, inclusief het team hebben zich hiermee geplaatst voor de Nederlandse (bonds)kampioenschappen die in mei verschoten worden. 
De zuiderlingen kunnen hun borst nat maken, nog een paar weken extra trainen en de Eilandschutters gaan er voor.
Verslag Rayon 25 meter 1 pijl van Peter Gadelaa