14 mei: Drie Koningen bij de Eilandschutters


Dinsdag 14 mei 2013 vond bij handboogvereniging Eilandschutters weer de Koningsverschieting plaats. De winnaar van deze jaarlijkse wedstrijd waarbij 36 pijlen worden geschoten op een afstand van 25 meter, mag zich het komende jaar Koning van de Eilandschutters noemen. Altijd een spannende wedstrijd, omdat de punten aan het eind worden opgeteld en dan pas de uitslag bekend wordt.

Er werd dit jaar in drie categorie├źn geschoten: de recurve, de longbow en voor het eerst de compound. De recurve boog is een Olympische klasse, de bogen zijn o.a. te herkennen aan de stabilisator en een vizier. De longbow is de meest elementaire boog en bestaat uit een houten boog zonder hulpmiddelen. De compoundboog is een samengestelde boog die maakt gebruik maakt van een systeem van kabels en katrollen om de latten te buigen.

Jan Prins moest zijn Koningstitel met de longbow verdedigen. Jan begon de wedstrijd voorspoedig, maar moest al vrij snel zijn meerdere erkennen in Johan Tromp, die goed in vorm was en veel punten schoot en daardoor uitliep.

Noud Ellen is vorig jaar tot Koningschutter gekroond en moest dit nu weer waarmaken. Noud begon de wedstrijd sterk en leek vrij zeker van zijn zaak. Aan het eind van de wedstrijd leek het er even op dat misschien toch Henk Witte hem in zou halen. Henk was in het verleden ruim 25 jaar lang de Keizer van de Eilandschutters en hij is het schieten nog niet verleerd.

Met de compoundboog schoten Ben Moor en Aad van Gils voor het eerst om de Koningstitel. Beide heren schieten sinds een jaar met deze boog. Ook hier een spannende strijd, die vrijwel gelijk op ging.

Nadat alle punten waren opgeteld waren de nieuwe koningen eindelijk bekend:

Recurve
Longbow
Compound
1 Noud Ellen 296  1 Johan Tromp  241  1 Aad van Gils 308 
2 Henk Witte 292  2  Jan Prins 198  2 Ben Moor 303 
3 Olga Ellen 274  3 Marja Kampstra 193

4 Bouwe Kuipers 255  4 Ernst Schuurman 160

5 Frans Schrama  253  5 Jaap Jager 159

6 Sandra Heinzelmann 137